fbpx

Xiaomi Mi 5s Plus - Pełna recenzja

Dzisiaj proponujemy naszą recenzję Mi 5s Plus, następcy (w formacie XL) szczęśliwego i doskonałego topu Xiaomi Mi 5. Przetestowaliśmy wersję pamięci RAM 4Gb i pamięci ROM 64Gb. Dziękujemy HonorBuy.it za udostępnienie telefonu.

PAKOWANIE (7.3)

Opakowanie, jak to jest w zwyczaju, jest dość chude. Rzeczywiście, mamy zasilanie od 5V-2.5A / 9V-2A / 12V-1.5A z wylotowym chiński / American (stąd potrzeba adaptera), USB typ kabla C - USB, klip, aby otworzyć drzwi do obudowy 2 sim (podwójne nano) i twarda plastikowa pokrywa, która zakrywa boki telefonu i opuszcza górne i dolne obszary.

BUDOWA I WYGLĄD (9.2)

Telefon jest bezbłędnie skonstruowany z najwyższej jakości materiałów, które natychmiast sprawiają, że czujesz się w dotyku. Mówimy o jednoczęściowej płynnego metalu, ale efektem szczotkowane, wzbogaconym o nieco zaokrąglone krawędzie tylne, które kończą się elegancko ścięty na szybie wyświetlacza, który ma krzywiznę 2.5D. W górnej i dolnej antenie zawsze znajdują się te same materiały i kolory.

W dolnej części mamy podświetlane klawisze dotykowe 3, aw górnej jest dioda LED powiadomień RGB, zaślepka zestawu słuchawkowego, czujnik zbliżeniowy / jasność i kamera do selfie.img_20161218_140506

Na górze znajduje się gniazdo audio 3.5mm, mikrofon tłumiący szum tła i czujnik podczerwieni.img_20161218_140601

Po stronie sx znajduje się pole sim, podczas gdy na dx znajduje się pasek głośności i tuż pod przyciskiem włączania / wyłączania / blokowania.

img_20161218_140514img_20161218_151741

Poniżej znajdziesz mikrofon (sx grid), głośnik (dx grid) i złącze USB typu C.img_20161218_140631

Za nami znajduje się podwójny aparat dualny 13Mpx z podwójnym sygnałem dualnym LED Flash i czujnik biometryczny do uwalniania odcisków palców.img_20161218_140544

Wymiary to 15.46 x 7.77 x 0.80 cm przy wadze 168 gr. W sumie bardzo dobrze, bo mówimy o 5.7-calowym Phablecie. Trzeba też powiedzieć, że ergonomia, mimo rozmiarów, pozostaje więcej niż przyzwoita. Wiele 5.5-calowych okazało się bardziej „patelni” i nieporęcznych. Zapomnij oczywiście o obsłudze jedną ręką (ale jeśli chcesz, istnieje możliwość zmniejszenia ekranu do 3.5 "/ 4" / 4.5 ").

PROCESOR, SYSTEM OPERACYJNY, AUTONOMIA

Procesor (9.7)

Procesor Mi 5s Plus to bardzo mocny czterordzeniowy procesor Qualcomm Snapdragon 821, o częstotliwości od 2.35 GHz, 64 lub 128 Gb pamięci ROM (bardzo szybki UFS 2.0) i 3 lub 4 Gb pamięci RAM LpDDR4 (3 Gb na 64 Gb ROM i model 4 Gb w modelu 128 Gb). GPU to Adreno 530. Przedstaw moduł NFC. Połączona praca CPU / GPU jest doskonała, co gwarantuje doskonałe wyniki w najcięższych grach, takich jak Real Racing 3. Ale przede wszystkim doskonałe zarządzanie zużyciem. W porównaniu z 820 to naprawdę niezły krok naprzód. Poniżej znajdują się średnie wartości uzyskane w Antutu i Geekbench.

screenshot_2016-11-26-00-57-10-965_com-antutu-abenchmark screenshot_2016-11-27-01-37-39-182_com-primatelabs-geekbenchscreenshot_2016-11-27-01-37-47-387_com-primatelabs-geekbench screenshot_2016-11-27-01-37-52-087_com-primatelabs-geekbench

System operacyjny (9.0)

System operacyjny to Android 6 Marshmallow dostosowany przez zastrzeżony interfejs Xiaomi, słynny MIUI, teraz w wersji 8. Testowany przez nas model obsługuje ROM Xiaomi.Eu 6.11.10. Telefon przyjedzie z Rom China, dlatego tylko z językami chińskim / angielskim i bez usług Google konieczne będzie natychmiastowe zainstalowanie Google Play Store i usług Google lub Rom Global. Ewentualnie po odblokowaniu bootloadera będzie można również zainstalować Xiaomi.eu (zawsze na górze jako ogólne wyniki).

W naszym przypadku, zauważyłem kilka drobnych, ale irytujących błędów, na wszystko, co do których, gdy telefon wchodzi na ekranie poprzedzającym blokady (na przykład, gdy ekran jest obniżona jasność, krok, który poprzedza dokładnie automatyczne wyłączenie ekranu), The Klawisze dotykowe już nie działają, nawet jeśli są nadal zapalone. Mogło to, podobnie jak inne, zostać rozwiązane lub nawet nieobecne w oficjalnym Rom.

Co do reszty, płynność, którą generuje, zawsze pozostaje na bardzo wysokim poziomie dzięki zwykłym zaletom interfejsu użytkownika Xiaomi, takim jak możliwość ustawienia automatycznego włączania / wyłączania, zmiana motywu lub tylko części motywu (tylko ikony, tylko tapety, tylko dialer itp.), wstaw asystenta „szybkiej piłki” z różnymi skrótami do ulubionych funkcji na pierwszym planie. Wśród nieskończonych ustawień MIUI8 zawsze chcę wspomnieć o "Podwójne aplikacje"

  i "druga przestrzeń”. Pierwszy pozwoli nam mieć kopię wszystkich zastosowań, które wymagają zakładania konta (Facebook, Messenger, WhatsApp, telegraficznie, Instagram, Twitter, itp), więc można użyć 2 różnych kont jednocześnie (TUTAJ skupienie się na tej funkcji). Drugi daje nam możliwość stworzenia rodzaju partycji, która może być używana dokładnie tak, jak inny telefon, potem kolejne konto google / aplikacje / etcetera.

Android 6 i MIUI8 pozwalają zarządzać uprawnieniami każdej zainstalowanej aplikacji, dlatego ważne jest, aby uważać, aby dać te, które są szczególnie potrzebne usługom Google (biorąc pod uwagę wszystkie wymagane uprawnienia), w przeciwnym razie ryzykujesz blokadą i awarią. Ważne jest również, aby autoryzować aplikacje do przesyłania wiadomości w sekcji „autostart”.

Przeglądarka systemu wciąż należy do najlepszych na rynku Android. Dla tych, którzy używają Chrome i jego ekosystemu, może być problem, ale moim zdaniem automatyczne zmienianie rozmiaru tekstu, który znajdziesz w przeglądarce Xiaomi, jest naprawdę niedopasowaną funkcją. Jeśli się do tego przyzwyczaisz, nie możesz nic na to poradzić.

Autonomia (9.8)

Ten sam dyskurs na temat pozwoleń na oszczędzanie energii (TUTAJ dogłębna analiza dla urządzeń MIUI8), która jeśli zostanie prawidłowo skonfigurowana, pozwoli zwiększyć autonomię telefonu, co samo w sobie jest już niewiarygodne.

W rzeczywistości bateria ma 3800 mAh i gwarantuje naprawdę wyjątkową wydajność. W moich testach, przeprowadzonych z operatorem H3G w trybie LTE-WCDMA, obejmował on średnio 16 godzin czuwania przy średnio 7h włączonego wyświetlacza (dane mieszane / Wi-Fi). Jeśli weźmiemy pod uwagę rozmiar wyświetlacza, mogę powiedzieć, że jest to najlepsza autonomia, jaką kiedykolwiek znalazłem na phablecie. Dobre czasy ładowania, które wynoszą około 120 minut.

screenshot_2016-12-05-01-39-50-717_com-miui-securitycenter screenshot_2016-12-05-01-39-54-797_com-miui-securitycenter screenshot_2016-12-05-01-40-09-486_com-miui-securitycenterscreenshot_2016-12-05-01-40-02-282_com-miui-securitycenter

Wyświetlacz (9.1)

Wyświetlacz to IPS LCD o przekątnej 5.7 cala i rozdzielczości FullHD (1920 x 1080) 2.5D 386 ppi. Lekka krzywizna, którą znajdziemy po bokach, sprawia, że ​​użytkowanie całego wyświetlacza jest naprawdę idealne, nawet przy krawędziach, gdzie przy zwykłym „płaskim” szkle trudno byłoby nam go używać. Byłem pod wrażeniem tego osnowy 2.5D. Jasność jest doskonała (być może najlepsza, jaką kiedykolwiek widziano na IPS), podobnie jak widoczność na słońcu. Cóż, czujnik jasności, który kalibruje reaktywnie. Temperaturę barwową można ustawić w 3 trybach: ciepły, zimny i naturalny. Podczas gdy kontrast można ustawić na automatyczny, normalny lub uwydatniony. Nie brakuje opcji, więc każdy będzie mógł znaleźć preferencyjne ustawienie, aby w pełni cieszyć się tym dużym wyświetlaczem. Biel jest dobra, a głębia czerni jest również bardzo dobra.

Sieć (8.3)

Co do części Radia LTE to kategoria 12 (do 600mbps 100mbps w wgrywać i pobierać), ale nie obsługuje 20 pasma (800 MHz), więc nie będzie problemów dla użytkowników w wietrze 4G. Oczywiście jest również połączenie WCDMA / GSM 4.2 Bluetooth i Wi-Fi a / b / g / n / (AC 2.4 / 5Ghz).

Z porównań dokonanych z moim Mi 5em zauważyłem taki odbiór w Wi-Fi, żaden problem nie został wykryty dzięki łączom Bluetooth z wszystkimi moimi urządzeniami "park" (samochód, słuchawki, głośnik).

Dobry sygnał telefoniczny, ale nieco niższy niż Mi5, testowany w ograniczonych obszarach, w których mogłem zachować sygnał, z 5 plus krok roamingowy. Jednak podczas rozmowy nie zostaną wykryte żadne problemy z zakłóceniami, nawet jeśli jest bardzo mało pól.

Jakość dźwięku (8.5)

W tym sektorze nie usprawiedliwia, mimo że jakość połączenia jest zawsze doskonała, głośność słuchawki i głośnika jest nieco niższa niż w Mi 5, który zawsze uważam za dobre odniesienie. Nie będzie to miało wpływu na słuchanie zestawu głośnomówiącego lub mp3, ale z pewnością można zrobić trochę lepiej. Być może przy przyszłych aktualizacjach sytuacja się poprawi. Myślę, że mogę to zrównać z młodszym bratem Mi 5.

Kamera (8.1)

Obecny sprzęt ma wysoki standard. Mówimy o podwójnym czujniku Sony 13 Mpx w 4 / 3 z otwieraniem ogniskowym f / 2.0 i podwójnym ISP. Czarno-biały czujnik powinien uchwycić do 3 razy więcej światła niż kolor, wykorzystując technologię "wyraźnego wzroku" Qualcomm. W ten sposób końcowe ujęcie powinno zawierać mniej cyfrowego szumu, więcej szczegółów i jasności. Dlatego w warunkach słabego oświetlenia obraz powinien wyglądać znacznie lepiej. Nie znalazłem żadnej różnicy, ale włączając funkcję "stereo", która powinna umożliwić tę technologię zauważyłem niewielką utratę szczegółów. Może powinno być lepiej zaimplementowane za pomocą oprogramowania.

Jak widać już w Redmi Pro, podwójny aparat nie działa w żaden sposób, nawet ustawiając klasyczne filtry w kamerze Miu8. Często podgląd pokazuje zdjęcie z zastosowanym filtrem, ale kliknięcie jest dla nas "płaskie". Są to z pewnością błędy, które zostaną wyeliminowane przez drogi.

Co do reszty, ujęcia są więcej niż dobre, ale moim zdaniem gorsze od tych z moich 5 / 5-ów. Niestety, Xiaomi zawsze podkreślał niedoskonałą implementację oprogramowania swojej sekcji fotograficznej. Jeśli chodzi o opcje, mamy klasyczne Xiaomi z dodatkiem trybu "surowy" i "mono" (czarno-biały).

Tryb „B&W” to być może ten, na którym Xiaomi skupiło się na wzięciu Huawei jako odniesienia ze swoimi P9 / P9 Plus. W galerii demonstracyjnej znajdziesz wiele zdjęć w kolorze i czerni i bieli, abyś mógł ocenić ten tryb fotografowania .

Jeśli chodzi o zdjęcia w pomieszczeniach ze sztucznym światłem / słabym oświetleniem, krok wstecz od 5s wydaje mi się oczywisty. Z pewnością nie mówimy o złych ujęciach, ale definicja i obecność hałasu pozostawia wiele do życzenia.

Filmy można nagrywać w rozdzielczości do 4K przy 30 fps i bardzo wysokiej rozdzielczości nawet w trybie „time lapse” i „slow motion”. Byłem pod wrażeniem jakości obrazu, trochę mniej w przypadku dźwięku. Ale muszę powiedzieć, że w końcu nie znalazłem już tego brzydkiego, szarpanego efektu autofokusa, który zamiast tego znalazłem w Mi 5 i Mi 5s.

Poniżej kilka ujęć i film demonstracyjny.

Galeria

Prezentacja wideo:

UWAGI KOŃCOWE

Mi 5s plus to z pewnością phablet odpowiedni dla osób bez problemów z wielkością. Jego przekątna 5.7 ", choć dobrze zoptymalizowana, pozostaje do wzięcia pod uwagę przed zakupem. Z jakościowego punktu widzenia jest kilka wad i wiele plusów. Jeśli dodamy do wszystkiego cenę ok. 400 euro, wówczas wątpliwości mogą zostać usunięte.

Xiaomi Mi 5S Plus, a także wszystkie modele Xiaomi, są dostępne na HonorBuy.it, który oferuje doskonałą obsługę: lata gwarancji 2, naprawy i wysyłki z Włoch bez opłat celnych. Użyj naszego kodu rabatowego XT5OFF, aby zaoszczędzić pieniądze.

Xiaomi Mi 5S Plus
2 lat gwarancji z wysyłką i naprawą we Włoszech
€ 382 € 419
Xiaomi Mi 5s Plus - Pełna recenzja
XTWINT

Logo telegramuCzy jesteś zainteresowany OFERTAMI? Śledź nasz kanał TELEGRAM! Wiele kodów rabatowych, ofert, niektóre z wyłączeniem grupy, na telefony, gadżety na tablety i technologię.

pakiet
7.3
Budowa i wygląd
9.2
Procesor (CPU + GPU)
9.7
Platforma
9
Wolność
9.8
Pokaz
9.1
sieć
8.3
Jakość dźwięku
8.5
Fotocamera
8.1
PROS
  • Potężny procesor z dużym zużyciem energii
  • Bardzo duży i jasny wyświetlacz
  • Materiały i konstrukcja premium
Minusy
  • Dim trochę uciążliwe, nie dla wszystkich
  • Sygnał telefoniczny nie na górze
  • Aparat do optymalizacji
Dodaj swoją opinię  |  Przeczytaj opinie i komentarze

Konsultant komputerowy, DJ, Blogger. Pasjonat muzyki (oczywiście), filmów, seriali telewizyjnych, sportu i miłośnik wszystkiego, co technologiczne. [email chroniony]

Subskrybować
zawiadamiać
gość
1 Komentarz
najbardziej głosowali
więcej nowych starsze
Informacje zwrotne w linii
Wyświetl wszystkie komentarze
max
max
3 lat temu

To 4 i 6 gb nie 3 lub 4 gb.

Porównaj produkty
  • Razem (0)
Porównać
0