Świetne zakupy

[Recenzja] Xiaomi Mi 5s 3 / 64Gb i porównanie zdjęć z Mi 5

Dzisiaj proponujemy naszą recenzję Mi 5s, następcy szczęśliwego i doskonałego topu Xiaomi Mi 5. Mamy wersję 3Gb RAM i pamięci ROM 64Gb. podziękować SmartyLife.net za udostępnienie nam telefonu.

Xiaomi Mi 5S
DHL Dostawa w zestawie (3gg NoDogana) Folia ochronna, pokrywa i włoski adapter wtyczki
€ 337 € 399
[Recenzja] Xiaomi Mi 5s 3 / 64Gb i porównanie zdjęć z Mi 5

Pakowanie (7)

Opakowanie, jak to jest w zwyczaju, jest dość chude. Rzeczywiście, mamy tylko zasilacz od 2A 5V z wyjściem chiński / amerykański (zatem potrzeba zasilacza), typ C Kabel USB - USB i klipu, aby otworzyć drzwi do obudowy 2 SIM (podwójna nano), brak słuchawek słuchawki.

Jakość wykonania i estetyka (9)

Jak tylko wyjmiemy telefon z pudełka, od razu zauważamy najwyższą ostrożność, z jaką smartfon został wykonany, chociaż Xiaomi przyzwyczaił się do bardzo wysokiego poziomu. Mówimy o unibody gładkim wzbogacony o zaokrąglonych krawędziach tylnych, które kończą się elegancko fazowane na szybie wyświetlacza, który ma 2.5D krzywizny metalu, tylny wykończenia stref w antenie (bardzo w stylu „iPhone”).

Z przodu mamy dotknięcie przycisku home który zawiera czujnik biometryczny na odcisk palca z nowym ultradźwiękowym (wciąż nie jest doskonały w technologii rozpoznających odciski palców), powiadomienie LED RGB, ucho kapsułki, czujnik zbliżeniowy / jasności i Autoportrety Room ,

przed nami 5y

Na górze znajduje się gniazdo audio od 3.5mm.

mamy 5s sup

Po stronie sx znajduje się wózek do obudowy sim, podczas gdy na dx jest pasek głośności i bezpośrednio poniżej przycisku włączania / wyłączania / blokowania

my 5s sxmy 5s dx

Poniżej znajduje się mikrofon (siatka sx), głośnik (siatka dx)

mamy 5 w dół

Za nami znajduje się drugi mikrofon tłumiący szum tła i zupełnie nowa kamera 12 Mpx z podwójną podwójną lampą błyskową LED.

mamy 5 z powrotem

Wymiary to 14.57 x 7.03 x 0.83 cm przy wadze 145 g. W porównaniu do Mi 5 urządzenie waży o 15 gr więcej, a szklany tył został zastąpiony metalem. Oczywiście to tylko kwestia gustu, w którym możemy porzucić nasze preferencje.

Procesor, system operacyjny, autonomia

Procesor (9.5)

Procesor Mi 5s to bardzo mocny czterordzeniowy procesor Qualcomm Snapdragon 821, z częstotliwością od 2.15 GHz, 64 lub 128 Gb pamięci ROM (bardzo szybki UFS 2.0) i 3 lub 4 Gb pamięci RAM lpDDR4 (3 w modelu 64 Gb ROM i 4 w Model 128 Gb). GPU to Adreno 530. Przedstaw moduł NFC. Połączona praca CPU i GPU jest doskonała, co gwarantuje nam doskonałe wyniki w najcięższych grach, takich jak Real Racing 3. Poniżej znajdują się średnie wartości uzyskane w Antutu i Geekbench.

screenshot_2016-11-08-18-36-50-348_com-primatelabs-geekbenchscreenshot_2016-11-12-17-56-29-022_com-antutu-abenchmark

System operacyjny (9)

System operacyjny to Android 6 Marshmallow dostosowany przez zastrzeżony interfejs Xiaomi, bardzo słynny MIUI, teraz w wersji 8. Testowany przez nas model obsługuje ROM China Stable 8.0.10. Ponieważ telefon zostanie dostarczony z Rom China, a więc tylko z językami chińskim / angielskim i bez usług Google, konieczne będzie natychmiastowe zainstalowanie Google Playstore i za pośrednictwem „lokalnego bardziej” kraju Włochy, aby aplikacje były w języku włoskim. Procedura jest bardzo prosta, nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności informatycznych.

Jest to pierwsze stabilne oprogramowanie, które oznacza pewne błędy, takie jak niezbyt doskonałe działanie czujnika odcisków palców, który zamiast tego jest praktycznie idealny w Mi 5; często odcisk palca nie jest rozpoznawany przy pierwszym ujęciu, a poza tym konieczne jest wywarcie większego nacisku niż ten, którego używano do korzystania z funkcji „domowych”. Przypominamy, że wśród ulepszeń tej nowej technologii jest możliwość korzystania z czujnika nawet mokrymi / brudnymi rękami. Odkładamy dalsze testy z nowym oprogramowaniem. Kolejną rzeczą do dopracowania jest zdecydowanie kamera SW, o której będziemy mówić później.

Dla reszty ogólna płynność pozostaje na bardzo wysokim poziomie ze zwykłymi dodatkami UI Xiaomi jak możliwość ustawienia automatycznego włączania / wyłączania czasu, aby zmienić temat lub tylko części motywu (tylko ikony, tylko tła, tylko dialer, itp.), włóż asystenta "szybkiej kulki" z różnymi skrótami do ulubionych funkcji na pierwszym planie. Wśród nieskończonych ustawień MIUI8 zawsze chcę wspomnieć o "Podwójne aplikacje"  i "druga przestrzeń”. Pierwszy pozwoli nam mieć kopię wszystkich zastosowań, które wymagają zakładania konta (Facebook, Messenger, WhatsApp, telegraficznie, Instagram, Twitter, itp), więc można użyć 2 różnych kont jednocześnie (TUTAJ skupienie się na tej funkcji). Drugi daje nam możliwość stworzenia rodzaju partycji, która może być używana dokładnie tak, jak inny telefon, a następnie inne konto / aplikacje / etcetera.

Android 6 i MIUI8 pozwalają zarządzać uprawnieniami każdej zainstalowanej aplikacji, dlatego należy uważać, aby nadawać te, które są potrzebne przede wszystkim usługom Google (biorąc pod uwagę wszystkie wymagane uprawnienia), w przeciwnym razie ryzykujesz blokadą i awarią. Ważne jest również, aby autoryzować aplikacje do przesyłania wiadomości w sekcji „autostart” (w przeciwnym razie nie uruchomią się one automatycznie po restarcie urządzenia).

Korzystanie z przeglądarki systemowej, mimo posiadania ciekawych funkcji, jest trudne do skonfigurowania, ponieważ jest pełna linków do aplikacji na chińskie strony. Ale gdybyśmy chcieli spędzić dziesięć minut na poprawianiu ustawień, usuwaniu „chinoiserie”, będziemy mieli naprawdę szybką przeglądarkę z automatyczną zmianą rozmiaru tekstu, która działa bezbłędnie. Mogę powiedzieć, że jest to najlepsza zmiana rozmiaru automatycznego tekstu, jaką kiedykolwiek próbowałem.

screenshot_2016-10-29-15-23-52-434_com-android-browser screenshot_2016-10-29-15-24-04-006_com-android-browser screenshot_2016-10-29-15-24-21-080_com-android-browser

Istnieje wiele bloatware, ale nie martw się, ponieważ wszystko można odinstalować.

Autonomia (9)

Ten sam dyskurs na temat pozwoleń na oszczędzanie energii (TUTAJ dogłębna analiza dla urządzeń MIUI8), która po prawidłowym ustawieniu pozwoli zwiększyć autonomię telefonu.

W rzeczywistości bateria ma 3200 mAh w porównaniu z 3000 Mi 5 i zagwarantuje naprawdę bardzo dobrą autonomię. W moich testach, przeprowadzonych z operatorami Vodafone / H3G w trybie LTE-WCDMA, obejmował on średnio 16 godzin czuwania przy średnio 5h włączonego wyświetlacza (dane mieszane / Wi-Fi). Dobre czasy ładowania, które wynoszą około 90 minut.

screenshot_2016-11-01-22-31-48-175_com-miui-securitycenter screenshot_2016-11-01-22-32-12-484_com-miui-securitycenter screenshot_2016-11-01-22-34-10-301_com-miui-securitycenter

Wyświetlacz (8.7)

Wyświetlacz to dobry IPS o przekątnej 5.15 cala i rozdzielczości FullHD (1920 x 1080) 2.5D 428 ppi, Lekka krzywizna, którą znajdujemy po bokach sprawia, że ​​korzystanie z całego wyświetlacza jest naprawdę idealne, nawet na krawędziach, gdzie przy zwykłym szkle „Płaskie” byłoby trudne w użyciu. Byłem pod wrażeniem tego osnowy 2.5D. Jasność jest dobra, podobnie jak widoczność pod słońcem. Dobry czujnik, który dobrze się kalibruje w sposób reaktywny. Odcień koloru można ustawić w 3 trybach: automatycznym, standardowym i podwyższonym. W trybie automatycznym mamy wtedy 3 inne tryby ustawień, a mianowicie standardowy / gorący / zimny. Powiedzmy więc, że każdy będzie mógł znaleźć swój ulubiony tryb. Dobre odwzorowanie kolorów, wystarczająco dobra głęboka czerń (zawsze biorąc pod uwagę, że mówimy o lcd ips), nie jest idealna biel, która moim zdaniem ma tendencję do lekko żółtawej (zawsze używam Mi 5 jako terminu porównawczego).

W sumie bardzo przyjemny wyświetlacz do użycia.

Sieć (8.5)

Co do części Radia LTE to kategoria 6 (do 300mbps 100mbps w wgrywać i pobierać), ale nie obsługuje 20 pasma (800 MHz), więc nie będzie problemów dla użytkowników w wietrze 4G. Oczywiście jest również połączenie WCDMA / GSM 4.2 Bluetooth i Wi-Fi a / b / g / n / (AC 2.4 / 5Ghz).

Z porównań dokonanych z moim Mi 5 zauważyłem większy odbiór w Wi-Fi, nie wykryto problemu z łączami Bluetooth z wszystkimi urządzeniami "park" (samochód, słuchawki, głośnik)

Bardzo dobra górna sygnał telefoniczny, w rzeczywistości przetestowany w miejscach, gdzie z 5 Spędziłem roamingu z 5s często udaje się utrzymać sygnał i nazywa żadnego zakłócenia nawet w przypadku bardzo słabego odbioru.

Jakość dźwięku (8.5)

Być może jest to sektor, który uderzył mnie najmniej, w rzeczywistości pomimo jakości połączenia jest zawsze doskonała, głośność nauszników i głośnika jest nieco niższa niż w Mi 5. Nie wpłynie to na słuchanie w trybie głośnomówiącym lub mp3, ale z pewnością mogło być zrobione trochę lepiej. Być może w przyszłych aktualizacjach sytuacja się poprawi.

Kamera (8.8)

Tutaj niestety trzeba powiedzieć, że do tej pory pierwszorzędny sprzęt zainstalowany na tym Mi 5s nie działa ze swoim rzeczywistym potencjałem. W rzeczywistości mówimy o matrycy Sony IMX 378 od 12 Mpx w 4/3 z aperturą ogniskową f / 2.0 i rozmiarem 1 / 2.3 cala, takim samym używanym w aparatach kompaktowych. Zwiększono również rozmiar Pixela, teraz mają one 1.55 mikrona, które są w stanie wychwycić więcej światła niż np. Iphone 6s (1.22). Odsuwam się od Mi 5, jeśli chodzi o stabilizację, ponieważ nie ma stabilizacji optycznej.

Teoretycznie ten Mi 5s miałby wszystkie uprawnienia do robienia doskonałych zdjęć w każdych warunkach oświetleniowych, niestety tak nie jest. Czasami ujęcia są rozmyte lub zbyt kontrastowe, jakby SW nie potrafił dobrze zarządzać czujnikiem. Trzeba powiedzieć, że robi świetne zdjęcia, ale wszystko jest zbyt zmienne. To, co mnie pozytywnie uderzyło, to automatyczny HDR, który potrafi bardzo dobrze ocenić, kiedy włączyć (co nie działa na przykład w Mi 5). Ilość przechwyconego światła jest również naprawdę niezwykła. Jestem więc pewien, że wkrótce będziemy mieć jeden z najlepszych aparatów fotograficznych. Istnieje wiele filtrów i różnych trybów fotografowania w stylu MIUI8, więc jest też ręczny, który pozwoli nam zmienić wszystkie główne parametry fotografowania: czas przysłony, ostrość, ISO i balans bieli.

Aby dać ci pomysł, zrobiłem kilka zdjęć w różnych warunkach z moim Mi 5 i Mi 5s, dzięki czemu mogę ocenić różnice (pierwsze kliknięcie Mi 5 drugie kliknięcie Mi 5)

Jakość wideo jest dobra pomimo braku optycznego stabilizatora obrazu (obecnego zamiast Mi 5), a tryby nagrywania sięgają 4k przy 30 klatkach na sekundę, ale można je również wybrać w FullHD / HD / SD. Mogliśmy rejestrować filmy poklatkowe (w rozdzielczości 4k) i zwolnione (HD). Poniżej 2 dema nakręcone w zwolnionym tempie, aby docenić różnicę między Mi 5 i Mi 5s.

 Final Thoughts

Powiedział, że jak każdy produkt Xiaomi, optymalizacja swing zawsze przychodzi po stabilnym oprogramowaniu wydawniczym 2 / 3, dziś Mi 5s to dobry terminal, jeśli porównać go z ceną sprzedaży, powiedziałbym świetnie. Z pewnością dzięki lepszemu odciskowi palców i czujnikowi aparatu fotograficznego może to stać się najlepszym zakupem.

Sprzęt jak zawsze na szczycie i gwarantowany rozwój zespołu Xiaomi zapewni co najmniej 2 lat użytkowania bez żadnych problemów i ciągłych aktualizacji.

Xiaomi Mi 5S
DHL Dostawa w zestawie (3gg NoDogana) Folia ochronna, pokrywa i włoski adapter wtyczki
€ 337 € 399
[Recenzja] Xiaomi Mi 5s 3 / 64Gb i porównanie zdjęć z Mi 5

Logo telegramuCzy jesteś zainteresowany OFERTAMI? Śledź nasz kanał TELEGRAM! Wiele kodów rabatowych, ofert, niektóre z wyłączeniem grupy, na telefony, gadżety na tablety i technologię.

8.7 Łączny wynik

pakiet
7
Budowa i wygląd
9
Edytor
9.5
Platforma
9
Autonomia 9
9
Pokaz
8.7
Sieć
8.5
Audio
8.5
Fotocamera
8.8
PROS
  • Budowa i zwartość
  • Aparat o wielkim potencjale
  • Wielka autonomia
  • Doskonały odbiór
Minusy
  • Głośność dźwięku nieco niska
  • Udoskonal oprogramowanie (kamera i czujnik odcisków palców)
  • Brak przepustowości 20
Dodaj swoją opinię

Konsultant IT, DJ, Blogger. Pasjonat muzyki (oczywiście), kina, seriali telewizyjnych, sportu i miłośnik wszystkiego, co technologiczne. c.cento@xiaomitoday.it

Subskrybować
zawiadamiać
gość
0 Komentarze
Informacje zwrotne w linii
Wyświetl wszystkie komentarze
XiaomiToday.it - ​​Włoska społeczność produktów Xiaomi
logo